Sextortion 2024
- Del
- Del
- Del
- Del
Hvad er sextortion?
Sextortion er en form for afpresning, hvor en person truer med at offentliggøre private og følsomme oplysninger om en anden person, medmindre den pågældende opfylder visse krav, oftest i form af penge, seksuelle ydelser eller andre tjenester. Disse private oplysninger involverer typisk seksuelt eksplicit materiale, som for eksempel nøgenbilleder eller videoer, som gerningsmanden enten har fået adgang til gennem hacking, er blevet givet under tillid, eller som er blevet optaget uden offerets viden eller samtykke.
Det er ikke sikkert du er blevet offere, men for en sikkerheds skyld så tjek om du er på listen når du har tid: Se offere her:
BETAL IKKE! DET VISER AT DU HAR NOSSER BÅDE PÅ DEN ENE OG ANDEN MÅDE!
Gerningsmændene bag sextortion kan anvende forskellige metoder til at opnå det materiale, de bruger til afpresning, herunder social engineering, hacking, brug af falske identiteter på sociale medier eller datingsider for at indlede tillidsfulde forhold og derefter anmode om kompromitterende billeder eller videoer.
Ofrene for sextortion kan opleve betydelige psykologiske konsekvenser, herunder angst, depression og social isolation, på grund af frygten for offentliggørelse af deres private liv. Det er derfor vigtigt at handle med forsigtighed, når man deler personlige oplysninger eller billeder online, og søge hjælp, hvis man bliver mål for sådanne trusler.
Hvis du eller nogen, du kender, bliver udsat for sextortion, er det vigtigt at kontakte politiet og rapportere forbrydelsen. Det er også en god ide at undgå at betale gerningsmanden, da dette ofte ikke garanterer, at materialet ikke bliver offentliggjort, og det kan opmuntre til yderligere afpresning.
HVAD GØR JEG!?!
Hvis du bliver afpresset gennem sextortion eller anden form for afpresning, er der flere steder, du kan søge hjælp og støtte:
ENB.dk Anbefaler herlt klart at du kontakter Det Kriminalpræventive Råd
Hvis du bliver afpresset
- Stop kommunikationen
- Lad være med at dele mere
- Lad være med at betale noget
- Dokumenter hændelsen med screendumps og gemte beskeder
- Få hjælp og tal med nogen om det
- Anmeld forbrydelsen til politiet.
Politiet: Det er vigtigt at anmelde sagen til politiet. De har erfaring med at håndtere sager om digital afpresning og kan rådgive om, hvordan man bedst beskytter sig selv og tager skridt til at stoppe afpresningen.
Center for Cyberkriminalitet: I Danmark kan man kontakte Center for Cyberkriminalitet (NC3) ved Rigspolitiet, hvis man er blevet udsat for cyberkriminalitet, herunder sextortion.
Offerrådgivningen: Offerrådgivningen tilbyder støtte og vejledning til ofre for kriminalitet, herunder ofre for afpresning. De kan hjælpe med at navigere i, hvad man skal gøre efter en hændelse, og hvordan man håndterer de psykologiske konsekvenser.
Digital Sikkerhed: Organisationer, der fokuserer på digital sikkerhed og privatliv, såsom Digital Sikkerhed (tidligere kendt som Center for Digital Pædagogik), tilbyder rådgivning om, hvordan man beskytter sig mod digital afpresning og andre online trusler.
Psykologisk Hjælp: Det kan være en god idé at søge professionel psykologisk hjælp, hvis man oplever angst, depression eller andre negative følelser som følge af afpresningssituationen.
Juridisk Rådgivning: Juridisk rådgivning kan være nyttig for at forstå dine rettigheder og de mulige retslige skridt, du kan tage. Mange advokatfirmaer tilbyder rådgivning omkring digitalt privatliv og afpresning.
Husk, det er vigtigt ikke at betale afpresseren, da det ikke garanterer, at materialet ikke bliver offentliggjort, og det kan opmuntre til yderligere afpresning. Det er også vigtigt at gemme al kommunikation med afpresseren som bevis til politiet.
HUSK DET ER IKKE VERDENS UNDERGANG! SEX ER EN NATURLIG TING! DET VED BÅDE DIN MOR, FAR, SØSTER, BROR OG ÆGTEFÆLLE SAMT ALLE DINE KOLEGAER! HUSK! VED IKKE AT BETALE VISER DET AT DU HAR NOSSER BÅDE PÅ DEN ENE OG ANDEN MÅDE!
Vær altid ærlig og åben omkring dine oplevelser og følelser, især når du står over for noget så alvorligt som sextortion. Det er vigtigt at kommunikere klart og ærligt med de mennesker, du stoler på – det kan være din partner, familie eller nære venner. I svære tider er forståelse og støtte fra dem omkring dig uvurderlig.
Betal aldrig afpresserne; det er ikke en løsning og kan faktisk forværre situationen ved at opmuntre dem til at fortsætte deres kriminelle handlinger. Ved at stå fast og ikke give efter sender du et stærkt signal og hjælper med at beskytte fremtidige ofre. Husk, du er ikke alene. Tusindvis har stået i din situation, og ved at tage et standpunkt mod sextortion, bidrager du til bekæmpelsen af dette fænomen.
Lad ikke nogen gøre dig til offer; vælg at handle proaktivt og med styrke, alt skal nok blive godt igen!